Va place jocul de sah? Sahul este un joc care iti modeleaza gandirea iar atunci cand il practici ca sport de performanta si petreci multe ore in fata tablei de sah gandirea devine altfel, incepi sa vezi lumea din punctul de vedere al sahului, totul in jur este o strategie, orice actiune ascunde ceva si trebuie contracarata cu o miscare mai inteligenta decat a adversarului.
Am practicat sah de performanta, am inceput de la varsta de 7 ani si aveam un oarecare talent. Vedeam mutarile foarte usor si aveam o usurinta in a calcula multe mutari in avans.
Pe vremea aceea nu stiam consecintele gandirii sahiste in viata de zi cu zi. Sahul este o lupta continua. O lupta obositoare psihic. O partida de sah poate dura 6 ore, in care creierul analizeaza si calculeaza continuu variante si strategii.
Se spune ca sahistii au o gandire buna, strategica, analitica. Insa sahul in viata de zi cu zi poate duce la o gandire daunatoare. Poti vedea conspiratii si planuri impotriva ta si a societatii acolo unde nu sunt, pot duce la paranoia. Cred ca sahul de performanta practicat pe o perioada indelungata de timp poate afecta grav personalitatea si adaptabilitatea in societate a unui individ.
Sahul e un joc frumos, strategic, ce iti imbunatateste imaginatia si memoria, dar iti afecteaza felul de a gandi, iti schimba caracterul.
Nu stiu daca sahul te face sa vezi lumea din jur intr-un sens bun sau rau, cu siguranta insa te face sa o vezi diferit.
Un bun exemplu in acest sens este cel mai stralucit jucator de sah din toate timpurile: Bobby Fisher. Mi-au placut mult partidele sale, avea o minte stralucita.Cel mai celebru meci de sah din istoria sahului este cel jucat de Bobby Fischer contra lui Boris Spasski in a sasea runda din duelul pentru titlul mondial din 1972. O adevarata opera de arta a strategiei si gandirii sahiste.
Insa desi a fost un foarte bun sahist, viata personala nu a stiut sa si-o traiasca, pe plan personal traind o adevarata drama. Puteti afla mai multe despre Bobby Fisher si drama vietii sale din documentarul biografic : Bobby Fischer impotriva lumii
In afara faptului ca a fost un mare maestru al sahului Fischer a fost si un adept al teoriilor conspirationiste, cautand permanent adevarul in jurul sau. Unele din teoriile sale sunt insa interesante si demne de studiat si aprofundat pe viitor. Fischer si-a trait intreaga viata asemeni unui joc de sah si poate ca la urma urmei viata este un meci de sah...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu